Gurkemeie – Det gule krydderet

Mange lurer fælt på hva det gule krydderet er og hvorfor vi bruker det så mye i indisk mat. Krydderet kalles gurkemeie og er en rot i samme familie som ingefær. Den har store lilje aktige blader, i motsetning til det har ikke ingefær. Det er rotstokken som blir brukt til krydder.

Røttene derimot blir vasket, soltørket i ca to uker og males deretter til pulver. Den gule fargen er naturlig og gurkemeie selges mest malt men kan også legges i eddik lake som ingefær eller grønnsaker. Dette krydderet bør kokes med maten, den kan ikke brukes som pepper eller tilsettes rettene tilslutt dersom det er blitt glemt. Derfor en fast del av min krydderboks, da det brukes mye.

shutterstock_45547228_liten

I Norge finnes gurkemeie-ekstrakt i form av kapsler som kan kjøpes på helsekost. Det er en jo en smakssak, men jeg vil påstå at 99% vil foretrekke en rett med gurkemeie daglig enn inntak av en kapsel.

Krydderet er den viktigste kilden til kurkumin som øker utskillingen av fordøyelsesenzymer som bryter ned fett og karbohydrater. Den demper betennelser (også senebetennelser), hemmer dannelsen av blodpropp og senker kolesterolet.

Skjermbilde 2014-10-04 kl. 14.35.47

Forskning og testing

Gurkemeie testes nå med henblikk på kreftforebyggende og betennelseshemmende egenskaper. Britiske kreftforskere tester oralt inntak av kurkumin rike kapsler på pasienter med tykktarmkreft, fordi det viser seg at denne kreftformen er langt sjeldnere i asiatiske miljøer som bruker gurkemeie i kostholdet.

Nyere forskning i USA har vist at mus som fikk mat som inneholdt gurkemeie, hadde mindre sjanser til å få MS enn mus som fikk mat uten gurkemeie. Interessen i forskning på gurkemeies nevrobeskyttende effekt har økt betydelig etter at forskere har funnet at eldre asiater har meget lav prosentandel av hjernesykdommer sammenlignet med vesten.

I juni 2002 annonserte forskere ved den japanske Hamatsuskolen av medisin at gurkemeie hjelper mot tykktarmbetennelse siden den inneholder curcumin, en sammensetning som har anti inflammatoriske evner. I gamledager ble den faktisk brukt som medisin ved indre blødning.

26 kommentarer om “Gurkemeie – Det gule krydderet

 1. Tilbaketråkk: Methi | Nirusverden

 2. Tilbaketråkk: Fredspris | Nirusverden

 3. Tilbaketråkk: Luke nummer 16 | Nirusverden

 4. Tilbaketråkk: Vegetar oppskrift : aubergin med poteter | Nirusverden

 5. Tilbaketråkk: Alternativt tilbehør | Nirusverden

 6. Tilbaketråkk: Midlertidig tatovering | Nirusverden

 7. Tilbaketråkk: Lotus frø | Nirusverden

 8. Tilbaketråkk: Lam med løk | Nirusverden

 9. Tilbaketråkk: Fiskesuppe med indiske krydder | Nirusverden

 10. Tilbaketråkk: Masala krabbe med poteter | Nirusverden

 11. Tilbaketråkk: Suppe med elg – the indian way | Nirusverden

 12. Tilbaketråkk: Svingod vindaloo | Nirusverden

 13. Tilbaketråkk: Squash kofta | Nirusverden

 14. Tilbaketråkk: Sjampinjong polaw | Nirusverden

 15. Tilbaketråkk: Helstekt blomkål | Nirusverden

 16. Tilbaketråkk: Indisk kjerringråd i kulden – Besan ka doodh | Nirusverden

 17. Tilbaketråkk: Turmeric Latte // Haldi doodh | Nirusverden

 18. Tilbaketråkk: Kerala fish Moilee | Nirusverden

 19. Tilbaketråkk: Krydret kylling med sopp | Nirusverden

 20. Tilbaketråkk: Panir ke kofte | Nirusverden

 21. Tilbaketråkk: Methi na thepla // Luksus frokost | Nirusverden

 22. Tilbaketråkk: Malai kebab - Nirus masalamagic

 23. Tilbaketråkk: Sunne glutenfrie havre masalachips - Nirus masalamagic

 24. Tilbaketråkk: Spaghetti à la Niru - Nirus masalamagic

 25. Tilbaketråkk: Chicken kohlapuri

 26. Tilbaketråkk: The big fat Indian wedding - del 5 (2)

Legg inn en kommentar