Min drakt – Sari

Sari uttales med hard L (som ola på Østlandet). Drakten stammer fra sati på Sanskrit som betyr et stykke tøy. Jeg elsker å gå i sari, nasjonaldrakten min.

Det er et ca 6 meter langt stoff, og avhengig av anledning finnes den i forskjellige farger, mønster, stoff og kvalitet. Du kan nesten sammenligne den med norsk bunad, der du kan kjenne igjen hvor damen kommer fra. Ikke bare har hver delstat særegne broderier/mønster, farger og stoffer, men den kan draperes på forskjellige måter også slik at når du ser en kvinne i sari, skjønner du hvilken delstat hun kommer fra. Forskjellen består i at som inder kan jeg bruke hvilken sari jeg vil og drapere den som de gjør i andre delstater selvom jeg ikke kommer derfra.

Damen her er fra delstaten Gujrat (ser det på måten sarien er drapert på).

Akkurat som all annen mote, er det en stor industri og hvert år overgår designere hverandre for å vise sin kreativitet. Til hverdags finner du for eksempel med enkle farger, blomster/mønster som kan brukes i hele landet og av alle. Derimot er det ingen grense for festplagget. Prisen kan derfor variere fra et par hundre rupi til nette sum av ca 500 000 kr. Nedenfor ser du verdens dyreste sari, 12 menn jobbet med den og det tok 4680 timer å lage den. Naturlig nok veier den 8 kg, prydet av edle stener som safir, rubin, turkis osv. Javisst finnes den i Guinness rekord bok.

For å kle deg i sari, trenger du en «petticoat» et langt underskjørt og blouse/choli, en bluse, som kan variere i lengde og design fra delstat til delstat. Her er jeg og datteren min sari på den mest vanlige måten:

IMG_8767

 

3 kommentarer om “Min drakt – Sari

  1. Tilbaketråkk: Årets navratri feiring | Nirusverden

  2. Tilbaketråkk: India – Påskeferien 2017 | Nirusverden

  3. Tilbaketråkk: The big fat Indian wedding - del 6

Legg inn en kommentar