Chaat – Indisk street food

Innlegget inneholder egen reklame

Min favoritt oppskrift fra Masalamagic – Magien i det indiske kjøkken

Det skal være sagt at jeg har mange favoritt oppskrifter, så det er vanskelig å velge, men her kommer en fra den nye kokeboken min. Jeg får kalle den favoritt blant småretter da?

Retten er helt ulikt noe av det du har smakt tidligere i det indiske kjøkken, det vil si at den ikke finnes på restauranter i Norge. Nordmenn som har vært med meg til India og venner som har smakt den her hjemme synes den er kjempe spennende. Noen har sagt at det smaker som flatbrød soll, men med mye mer smak. Slik er den.

Chaat

Dessverre får vi ikke tak i indisk street food i Norge. Chaat er skikkelig indisk street food. Når jeg er på besøk i India, påstår nærmest alle slektninger at «på hjørnet hos oss får du Indias beste chaat». Som med så mange indiske retter finner du flere varianter av denne retten. I India er det vanlig med papri, runde, tykke «chips» av hvetemel som det tar litt tid å lage. Jeg bruker mine papadam som er ristet i stekeovnen, istedenfor friterte chips, det blir et sunt alternativ. I varmen i India er det avkjølende og mettende uten å være kraftig kost. Her er min lettvinte variant.

CHAAT

6 porsjoner

1 liter kefir

4–5 ss tyrkisk yoghurt

300 g kokte kikerter

300 g kokte poteter i terninger

1 pk Nirus raitamiks

1 ts tørket mynte

1 ts chilipulver

1 ½ ts ristet spisskummen

2 ts salt

1 ts chaat masala

Garnityr

4 papadam

Nirus daddelchutney

frisk chili i tynne ringer

frisk koriander

3–4 ss indisk miks

eller usaltede peanøtter

Fremgangsmåte :

 • Bland alt i en bolle. For å få et sprøtt innslag, spar 2–3 ss kuler fra raitamiks i tillegg til papadam, som brytes opp og pyntes på like før servering slik at de ikke blir myke.
 • Forvarm ovnen til 250 grader. Sett 4 papadam på rist midt i stekeovnen i ca. 30–40 sekunder. Når disse så vidt skifter farge, er de klare.
 • Strø på daddelchutney, finhakket chili hvis ønskelig, frisk koriander og indisk miks.

NIRUS TIPS :
Indisk miks kan du få tak i i innvandrerbutikker, men usaltede peanøtter kan også fint brukes.

← Forrige innlegg

Neste innlegg →

2 Comments

 1. Hei, tenkte å prøve denne chat mixen en dag, men når du skriver «indisk mix», er det bhujiy du tenker på..?

  • nirukumra

   Hei Mandip. Så hyggelig at du vil prøve oppskriften! Nei, det er ikke alu bhujiya men namkin miks med seviyan, peanøtter, chanadaal, puffet ris etc:) Lykke til! 🙂
   Klem Niru

Legg igjen en kommentar

%d bloggere liker dette: