Replikken”gult er kult” fra Solo reklamen er noe som sitter igjen fra yngre dager. Det handler om gult i påsken, som nevnt i tidligere innlegg har ikke det gule noe med religionen å gjøre men livskraften.

gurkemeie popcornGULT POPCORN

Det samme tenkte visst de gamle vise mennene for flere tusen år siden i India. De ble kalt yogi eller rishi siden de bodde i fjellene og mediterte. Den gule fargen tilhører solar plexus, som er en sentral chakra (knutepunkt) for viktige nerver og årer i kroppen. Gurkemeien bidrar til å styrke immunitet og gir næring til dette knutepunktet, derfor er mye av den indiske maten gyllen i fargen. Påske eller ei, det brukes året rundt 🙂

Gurkemeie latteGOLDEN MILK // TURMERIC LATTE

Sopp polawSJAMPINJONG POLAW

For meg er påsken fortsatt en tid med fred og nytelse. I barndommen var det skoleferie, masse besøk og deilige indiske festmåltider med venner. Ikke minst var det mange gode filmer og krimserier på tv. Jeg husker bestemor som alltid ville se på engelske dokumentarer blant annet om Jesus korsfestelse hvor jeg satt med som oversetter. I tillegg ser man naturen våkne til liv, solen er sterkere og mer synlig, snøen smelter og vårblomstene titter frem. Halve Norge forsvinner til fjells med appelsiner, kvikklunsj og Solo i bagasjen.

Vegansk mango iskakeVEGANSK MANGOISKAKE

Egg paranthaEGG PARANTHA

IMG_6445SCAMPI KORMA

Det er ikke tilfeldig at påskefargen er gul. Fargen har ikke noe med religionen å gjøre. Den gule fargen representerer livskraften, livsglede og vekkelse til liv, solen er symbolet på varme og vår eksistens. I India hylles solen som ovenfor både som solguden, solhilsen i yoga og er symbolet for vår eksistens. Man har til og med en dag viet til solen nemlig ravivar (Sunday). Det er veldig gøy å sammenligne kulturer og religioner, men nå begynner jeg nesten å bli filosofisk 🙂

Dhokla2DHOKLA // VEGANSK KRYDDERKAKE

alu bhurji potet eggerørePOTET EGGERØRE

IMG_3789KRINGLE MED MANGOGLASUR

Lemon riceLEMON RICE

mangolassiMANGO LASSI

Så vær så god lag deg noen retter som bidrar til mer gult i høytiden.

God påske!