Baisakhi

Kalles også Vaisakhi fordi den er fra sikh kalender i måneden Vaisakh. Den feires alltid 13 april, en stor tradisjon i Punjab.

Dagen feires stort av spesielt sikher fordi Guru Gobind Singh grunnla selve Panth Kalsa (sikh felles samfunnet) i 1669. Dagen feires også fordi det er den første avlingen etter vinteren, og siden det er en religiøs feiring er det aktiviteter i sikh templene. Folk starter gjerne dagen grytidlig med et rituelt bad, delta i bønn som avsluttes med prasad. De som eventuelt har mulighet til seva (dugnad som å vaske i tempelet, matlaging, oppvask bidrar til å lage langar (stort felles måltid) i Gurdwara.

149068_10151594567800586_72111868_nSikh befolkningen har en Baisakhi prosesjon under ledelse av Panj piara (fem apostler). Prosesjonen beveger seg gjennom byen der menn, kvinner og barn deltar med andakt sanger, dhol-trommer, bhangra (folkedans fra Punjab) og gidda (folkedans for kvinner i Punjab) som gjør toget gledefylt og fargerik.

For det store bondesamfunnet fra Punjab og Haryana, markerer Baisakhi en feiring av å høste vår-avling av forskjellig typer korn. Bøndene takker gud for en bugnende avling og ber for gode tider fremover. Folk kjøper nye klær og feiringen består av sang, dans og selvsagt nyte den beste fest maten.

Har du lyst til å oppleve noe av dette, kan du bli med på den norske turbandagen på rådhusplassen, der sikh samfunnet i Oslo lager en formidabel opplevelse.

Skjermbilde 2016-04-10 kl. 15.01.58

Kanskje vi ses?

https://www.facebook.com/events/789265071205756/

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s