Dronningen i krydderhyllen

Du har hørt om kongen i krydderhyllen, men ikke om dronningen enda. Dette lærte jeg først i 2010, da jeg laget den kulinariske reisen «dra dit pepper’n gror». Sør-India og Kerala kalles gudenes land og har fantastiske krydder plantasjer og enorm produksjon. En lignende reise er laget for november 2016 og interesserte kan ta kontakt for mer informasjon.

Merk at da snakker jeg om grønn kardemomme. Egentlig forekommer den 3 varianter hvit, grønn og svart kardemomme og alle har de forskjellig aroma og utseende. Den hvite har jeg aldri brukt da det er en blek versjon av originalen. Jeg er mest glad i den grønne som kan brukes i til både chai, dessert, ris og curry. Den svarte er også god men smaker røkt og er mer dominerende i smak, så ikke bruk for mye, da kan det bli besk smak. God kvalitet av kardemommen kjennes på kapselen. Den skal være stor og fyldig med mange frø som kan males og gi deilig aroma i bakst, også boller og vafler. Den er for øvrig et av dyreste krydder, som hjelper fordøyelsen, motvirker depresjon og gir masse smak.

Grønne Kardemommekapsler Green Cardemom

Kardemomme er beslektet med ingefær og har mange av de samme gode egenskapene. Det er mest kjent som en smakstilsetning i matretter, men i alternativ medisin kalt Ayurveda, er den brukt som en meget anvendelig medisin. Som for eksempel mot munnsår, fordøyelsesproblemer og faktisk mot depresjon. Kapslene hjelper kroppen å kvitte seg med avfallsstoffer gjennom nyrene. På grunn av sin vanndrivende effekt hjelper det å rense urinblæren, galle, nyre og bekjempe betennelser. Kapselen motvirker både influensa og forkjølelse, derfor kan det brukes mot bronkitt, hoste og reduserer blodtrykket.

IMG_6155
Kardemomme kaffe 

Det hjelper mot kvalme, oppblåst mage og ubehag i magen. Ved å bruke kardemomme og melk i te eller kaffe, reduserer man effekten av tein (slik som koffein i kaffe). Motvirker hals og munninfeksjoner, fjerner dårlig ånde og hikke. Tygg en kapsel sammen med munnoppfrisker som en naturlig tyggegummi for å rense munn for hvitløksånde etter et hvilket som helst måltid, ikke bare indisk 🙂 Melk og kardemomme sammen sies å motvirker smerte og har en antiinflammatorisk effekt ved at den fjerner frie radikaler i kroppen, og frigjør blodstrømmen i blodårene. Videre reduserer den blodtrykket og fjerner ekstra salt fra kroppen.

Prøv hvis du er forstoppet, har luft i magen eller får sure oppstøt. Hvis du har lyst til å gråte eller føler deg nedenfor, tygg, tygg! Hvis du er plaget av lett hoste eller du skal holde en tale eller en presentasjon, tygg en kardemomme før du skal i ilden! Det stabiliserer din hjerterytme. Med andre ord er det flere positive grunner, så ta deg en kardemomme kapsel eller to 🙂

12 kommentarer om “Dronningen i krydderhyllen

  1. Tilbaketråkk: Luke nummer 3 | Nirusverden

  2. Tilbaketråkk: Sunn helgekos | Nirusverden

  3. Tilbaketråkk: Semiyan – dessert av hvetenudler | Nirusverden

  4. Tilbaketråkk: Kanel chai | Nirusverden

  5. Tilbaketråkk: Strimlet svinekjøtt i mandelsaus | Nirusverden

  6. Tilbaketråkk: Kardemomme kaffe | Nirusverden

  7. Tilbaketråkk: Chaiwala; teselger – et utgående ”yrke” | Nirusverden

  8. Tilbaketråkk: Kashmiri lam | Nirusverden

  9. Tilbaketråkk: Turmeric Latte // Haldi doodh | Nirusverden

  10. Tilbaketråkk: Badam ki barfi // Mandel barfi | Nirusverden

  11. Tilbaketråkk: GULAB JAMUN | Nirusverden

  12. Tilbaketråkk: Aam panna – Krydret mango drikk |

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s