Mynte

I dag skal jeg tipse dere om noe som brukes en del i det indiske kjøkken. Overskriften forteller ganske klart hva dette er. Mynte benyttes fersk eller tørkes og males til pulver. Har du mynte som vokser i hagen så ikke la det gå til spille. For all del, bruk den! Tygg friske mynteblader i stedet for tyggis etter et måltid, lag myntepuré og frys i små menger til bruk om vinteren. Noe jeg nylig fant ut var at det er en god antioksidant, rikt på jern, inneholder noe fiber, vitamin A og potassium.

Du kan tørke mynte ved å plukke av bladene fra en plante eller bunt, skylle disse og la dem tørke i romtemperatur. Tørkes de i sterk sol, blir de brunsvarte og smaker ikke like friskt, tørk de eventuelt da i skyggen. Bladene kan knuses før oppbevaring i luft tett glass eller knuses like før bruk. Jeg foretrekker og anbefaler glass eller metallbokser fremfor plast.


Vi kjenner myntesmak i ting som tannkrem og pastiller. Det er litt inn å pynte desserter med et mynteblad som de aller fleste lar stå igjen på fatet. Kjenner du til alle fordelene med mynte? Her er noen jeg har lært gjennom oppveksten og bruken i indisk kjøkken:

Det forbedrer fordøyelsen, roer ned musklene i fordøyelseskanalen, hindrer luft dannelse, er avkjølende i varmen og balanserer når man har fått seg krydret mat. Motvirker kvalme. Vi bruker den som fersk urt i chutney, raita, chai, suppe og salat.

Mynte frisk

Et urindisk kjerringråd for astma ; Bruk mynte- og blader av holy basil (litt annerledes enn vanlig basillikum), lag te og drikk en gang daglig.

5 kommentarer om “Mynte

  1. Tilbaketråkk: Jernrikt kosthold | Nirusverden

  2. Tilbaketråkk: Ayurveda | Nirusverden

  3. Tilbaketråkk: MYNTE LASSI | Nirusverden

  4. Tilbaketråkk: Aubergine chutney | Nirusverden

  5. Tilbaketråkk: Aam panna – Krydret mango drikk |

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s