Prikk i pannen

Vet du hvorfor indiske kvinner har rødt merke i pannen? Det har aldeles ikke noe med kastemerket å gjøre, noe de aller fleste tror. Bindi har sin opprinnelse i ordet bindu fra sanskrit som betyr prikk og føres midt i pannen mellom øyenbrynene. En slags pynt som ble en del av kulturen for flere tusen år siden. Dette var før ordentlig sivilisasjon var etablert og folk vandret fra sted til sted for å finne mat og vann.

Det ble etter hvert behov for tilhørighet og eierskap. Da et par «fant» hverandre, var det en enkel måte å vise tilhørighet på ved at kvinnen fikk et rødt merke i pannen. Smykker kom etterhvert. Det viste folket at kvinnen var opptatt eller gift.

bridal-bindi-multipack-in-5-shades-74-p
il_fullxfull.228419572

Før i tiden tørket man blomsterstøv og blandet med vann eller olje og laget en sirkel med fingeren. Så gikk man over til sindhoor som var rødt pulver som ble blandet med vann. Se bildet under, hvor det er lagt i skillen. Da min mor var jenteunge (1955) var det så strengt at ugifte jenter, kun fikk gå med svart bindi. Enker bruker som regel ikke bindi. En rød bindi symboliserer kjærlighet og velstand, mens svart bindi for gifte kvinner i forbindelse med feiringer ansees som uheldig. Slik at inndeling ble som følger: gifte kvinner rød bindi, ugifte svart bindi og enker ingen bindi.

bindi4v

I dag har moteverden gjort bindi til et pyntemerke i form av forskjellige størrelser, former og farger men den røde, runde er viktig i bryllup og feiringer for gifte kvinner. Du finner de i rimelige og særdeles dyre varianter som klistremerker, til og med i ekte gull og sølv! Det mest vanlige er blitt å matche bindi med fargene til plagget.

Min favoritt er denne klare lille bindi som jeg synes kan passe til hverdag og fest!

10533879_10152610817355586_2182653644429908964_o-2

IMG_3079

Dette er også noe som brukes med chudiyan og indiske klær som jeg skal få laget et innlegg om også 🙂

8 kommentarer om “Prikk i pannen

  1. Tilbaketråkk: Møtet med Satyarthiji | Nirusverden

  2. Tilbaketråkk: Sett meg i en bås | Nirusverden

  3. Tilbaketråkk: Utdrikningslag med Masalamagic | Nirusverden

  4. Tilbaketråkk: Fargerik fest | Nirusverden

  5. Tilbaketråkk: Årets navratri feiring | Nirusverden

  6. Tilbaketråkk: Kathak – indisk dans | Nirusverden

  7. Tilbaketråkk: Raksha bandhan | Nirusverden

  8. Tilbaketråkk: Bharatnatyam | Nirusverden

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s