GURU PURNIMA

I dag er det flere som bruker ordet guru i sine samtaler og lytter man etter så mener de en som er supergod på et emne. Det er egentlig misbruk av ordet fordi ordet har sin opprinnelse i urspråket sanskrit der gu betyr mørke og ru betyr en som fjerner mørket. Her er mørket symbolsk med uvitenhet og guru er en person som fjerner uvitenhet og tilfører kunnskap. Det gjelder både åndelig og akademiske lærere, for hinduer kan den åndelige frelse oppnås blant annet via en veileder. Derfor har en lærer eller guru en høytidelig stilling i samfunnet. Innenfor musikk og dans, blir man ofte vurdert etter hvilken læremester man har hatt.

Purnima betyr fullmåne og dagen markerer den første toppen av månesyklusen etter solsyklusen. Betydningen av feiringen blir 1000 ganger mer aktiv på dagen med fullmåne enn på noen annen dag.

photo-1443631338765-3ff3f7fa5ea6

Når det gjelder akademiske lærere, noe alle mennesker har gjennom et liv, er India det eneste landet jeg vet om der det praktiseres slik respekt for lærere. Indiske akademikere feirer denne dagen med å takke sine lærere samt huske tidligere lærere og forskere. I yoga tradisjonen, blir dagen feiret som anledningen da Shiva ble den første guru, da han begynte overføring av yoga til saptarishis (munker/ vise menn). Studenter av indisk klassisk musikk og klassisk indisk dans, som også følger Guru shishya Parampara (videreføring av lære symbolisert ved lampe tenning), feirer denne hellige festivalen overalt i verden.

Gurupurnima er dagen da Krishna-Dwaipayana Vyasa – forfatter av Mahabharata – ble født og dagen feires som Vyasa Purnima. Han kalles Veda Vyasa, som var hjernen bak vediske studier og klarte å dele dem inn i fire deler basert på deres bruk i offerritualer, og lærte dem til sine fire fremste disipler – ( Paila, Vaisampayana, Jaimini og Sumantu). Det var dette skillet og redigering som gjorde at han fikk ærestittel «Vyasa» (vyas = redigere, å dele). «Han delte den hellige Veda (kunnskap/ lære) i fire, nemlig Rig, Yajur, Sama og Atharva. Historiene og puranas sies å være den femte veda.»

Alle hinduer står i gjeld til denne gamle helgenen som har redigert de fire vedaene, skrev de 18 puranas, Mahabharata og Srimad Bhagavatam.

Skjermbilde 2016-07-19 kl. 10.05.04

Her er et bilde av Veda Vyasa, kilde: Wikipedia

 

2 kommentarer om “GURU PURNIMA

  1. Tilbaketråkk: Urspråket sanskrit | Nirusverden

  2. Tilbaketråkk: Sikhismen |

Legg inn en kommentar