Bukkerhornkløver

Nå som det er blitt varmere temperatur, kan man så i potter og bed. I veldig mange av mine oppskrifter bruker jeg tørket bukkehornkløver. Du får tak i ferske bunter i ínnvandrerbutikker på Grønland, men faktisk er det gøy å så selv!

Slik gjør du:

Slik sår du bukkehornkløver selv: Legg frøene i vann et døgn før de legges i jorda. Dette fremskynder rotdannelse. Temperaturen bør være minimum 15˚C og det må ikke være fare for nattefrost. Frøene sås direkte på en solfylt plass eller i en potte i vinduskarmen. Planten ser ut som trekløver og blir 10 til 13 cm høy. Kun de myke, fine stilkene brukes sammen med bladkløveret.


Bukkehornkløver kan brukes i deiger som for eksempel parantha eller glutenfrie naan, i sauser, middagsretter, marinader og supper. Faktisk også som bladgrønnsak sammen med poteter eller kjøtt. Den regnes som en delikatesse og er en vintergrønnsak i India. For øvrig er den meget jernrik.

IMG_1735

De bitre bukkehornfrøene gir den fantastiske, jernrike urten. Frøene brukes for øvrig hele eller grovmalte til meget spesielle middagsretter eller til pickles. Når du sår frøenefår du bukkehornkløver. Frøene har en bitter smak og kan ikke brukes i stedet for fersk eller tørket bukkehornkløver.

Tørket Bukkehornkløver kalt kasuri methi; brukes som en urt for å gi rettene en alle tiders smak. Gir best smak når du tilsetter ved å knuse bladene mellom håndflatene direkte i sausen/ marinaden etc. Den har en nydelig aroma og hever smaken på rettene betraktelig. Krydderet kan være litt vanskelig å få tak i men finnes i innvandrer butikker og i min nettbutikk til kun kr. 10,- HER.

Har du fersk methi, kan du selv soltørke den. Fjern tykke stilker, skyll bladene lett og la dem tørke på et klede. Lagres i luft tette glass.

IMG_1783

Så kan du også lage denne retten jeg postet for noen dager siden – Methi Alu.
Ha en fin dag videre 🙂

3 kommentarer om “Bukkerhornkløver

  1. Tilbaketråkk: Jernrikt kosthold | Nirusverden

  2. Tilbaketråkk: Krydret reinsdyrstek | Nirusverden

  3. Tilbaketråkk: Methi na thepla // Luksus frokost | Nirusverden

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s