Safran – verdens dyreste krydder

Det er en misforståelse at det er samme familie som gurkemeie eller har noe med gurkemeie å gjøre. Ingen av disse mytene stemmer. Den eneste likheten er at man kan få nærmest samme farge som når man bruker litt gurkemeie, derfor brukes den som erstatning i lussekatter. Safran er meget dyrt fordi pollenbærerne til en krokus lignende blomst, som blomstrer kun en gang pr år, blir plukket med pinsett. Jo lengre disse trådene er, desto bedre antas kvaliteten å være.

IMG_6017

Safran er kjent for å gi eksklusiv smak til mat men i India er den kjent som vesentlige næringsrik og at den gir medisinske fordeler. De adelige brukte den til og med gjerne i spa behandling fordi den gir glød til huden og fremmer skjønnhet. Dronninger og bruder fikk den som maske for få strålende glatt hud til bryllup eller spesielle anledninger.Tradisjon tro får brudgommen i India varm melk med safran på bryllupsnatten for økt vitalitet. I tillegg brukes den som smaksfremmende i desserter, mariander og biryani.

Den skal sies å motvirke depresjon, gis som et kosttilskudd, reparerer celledannelse og inneholder mye kalium. Dette mineralet bidrar til å opprettholde blodtrykket og holder hjerte sykdommer i sjakk.


IMG_6014


I Kashmir brukes den gjerne i te og er kjent for å være varmende og styrkende i kulden.

I Japan skal den visst være brukt som kosttilskudd for å motvirke hukommelsestap og mot Parkinsons sykdom og betennelser. India, Egypt, Spania og Iran er land som har meget kvalitetsrik safran. Riktignok koster den flere tusen pr kilo, men husk at du trenger kun 1-2 klyper til dessert eller matlaging. Da blir det slett ikke så avskrekkende. Den beste kombinasjonen er sammen med melk. Så prøv deg på denne kombinasjonen, det passer fint i vårt kjølige klima!

IMG_6021

3 kommentarer om “Safran – verdens dyreste krydder

  1. Tilbaketråkk: Thandaai – Safran og mandel melk | Nirusverden

  2. Tilbaketråkk: Mungdal halwa // Linsehalwa | Nirusverden

  3. Tilbaketråkk: Indisk gløgg / Kashmiri kawa | Nirusverden

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s