OLD IS GOLD

MELASSE SUKKER – SHAKKAR

Melasse er laget av saft fra sukkerrør. Selv om både sukker og melasse kommer fra samme kilde, inneholder det i tillegg til sukrose flere næringsstoffer som mineraler, jern og fiber. I india sies det at bruken forhindrer anemi, frigjør energi sakte, renser lunger, mage og luftveier.Malasse

Det er et restprodukt fra raffinering av rørsukker. Melasse varierer i farge og sukkerinnhold. Etter tredje og siste gangs pressing får man en mørk sirup med sterk smak, men med mindre sukkerinnhold og flere næringsstoffer enn annen sirup. Denne massen blir varmet opp til 200 grader til det blir lys brunt, tykk sirup og den blir såpass fast at den kan formes som små boller. Fra gammelt av ble bøffel eller okser brukt til pressing av sukkerrør, i dag har maskiner tatt over denne prosessen, men du kan fortsatt finne småproduksjon på den gammeldagse måten noen steder

Under koking tilsettes litt limejuice slik at det skummer og eventuelt bøss og lignende samles på overflaten og fjernes. Riktig fasthet bestemmes av hvor mange ”tråder” som dannes mellom pinnen og sirupen. Kvaliteten på melasse bestemmes av fargen, det ferskeste og beste er lys gyllen farge til gulbrun. I tillegg til vanlig bruk som søtningsstoff, var det gammeldags godteri. En liten klump etter middag, gjør at du lettere fordøyer maten og ikke får søtsug til dessert.

Dersom klumpene males opp får de sukkerlignende konsistens og kalles shakkar. Det brukes som alternativ til sukker, pga sin naturlige opprinnelse vil det ikke øke blodsukkeret ved inntak. Fortsatt brukes melasse sukker i landsbyene, av diabetikere og alle som ønsker å holde seg unna ‘den hvite giften’ som sukker kalles på folkemunnet!

https://masalamagic.com/search?type=&q=Shakkar

Det var før vanlig å spise melasse blandet med krydder og timianfrø slik at man fikk i seg litt bittert med søt (jf de 6 smakene som er gode for fordøyelsen). Ingefær staver dyppet i melasse og tørket eller som knekk med nøtter og sesamfrø. En slik oppskrift kommer snart. Små barn elsker fersk roti med ghee og melasse, rullet som pølsebrød og fordøyd på null komma niks.

Dessverre er disse vanene i ferd med å slettes bort blant den nye generasjonen blant indere, dette engelske ordtaket er en påminnelse og kan gjerne gjentas ofte; old is gold!

På min siste India reise, var vi innom en landsby og så hvordan melasse ble laget. En bøffel med bind for øynene, går i sirkel slik at tannhjulene på presseriet får ut maksimal saft. Bindet forhindrer at bøffelen blir svimmel! Av deltakerne ble det straks kalt dyreplageri og dermed ble det en interessant diskusjon om hva som er verst, dyrehager med elefanter og aper i bur eller at de var i friluft og jobbet for eieren…


Neste uke deler jeg oppskrift på disse pannekakene hvor melasse brukes.

IMG_5138

Husk å klikke dere inn på søndag for ny ukemeny 🙂 Ønsker dere en flott start på helgen!

5 kommentarer om “OLD IS GOLD

  1. Tilbaketråkk: Jernrikt kosthold | Nirusverden

  2. Tilbaketråkk: Kanel chai | Nirusverden

  3. Tilbaketråkk: Søte pannekaker med melasse og spelt | Nirusverden

  4. Tilbaketråkk: Søt basmati ris | Nirusverden

  5. Tilbaketråkk: Mandelknekk | Nirusverden

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s