Fordeler med ingefær

Ingefær er en rot i samme familie som gurkemeie og den har mange helsefordeler. I løpet av mine 14 år med kurs innen indisk mat, har jeg opplevd en meget stor interesse for indisk krydder og dets helsebringende effekt. Da min kokebok ”Indisk mat på norske fat” kom ut i 2004, ble dessverre en del av slike tips tatt ut fordi det hørtes litt for spesielt ut og på grunn av kvakk salve loven.

IngefærDenne roten er et av de mest brukte blant krydder i indisk kjøkken. Den bør skrelles før bruk og kan syltes, tørket og knuses til pulver, raspes eller lages til juice for å blande i drinker og chai. Den motvirker forkjølelse, er en god antioksidant, har en antiinflammatorisk effekt, motvirker kvalme, forbedrer blodsirkulasjonen, varmer og styrker kroppen under feber og betennelser.

Disse gamle indiske kjerringrådene er blitt mer kjent her hjemme i senere tid, men jeg har vokst opp med de som en selvfølge i kalde norske vintre. Min far lærte meg tidlig å sylte ingefær og spiste gjerne det som tilbehør, bare skivet med Himalaya salt, sitron eller eddik på. For å sylte kan tynne skiver legges i et glass med eddik og de er spiseklare med en gang. I India får man fortsatt godteri med tørkede ingefær skiver dyppet i sukker og salt! Flere typer sukkertøy får man også med ingefær og honning.MORTER

I varmt klima skal man derimot ikke overdrive bruken av ingefær. Her er en ayurvedisk ingefær te som reduserer vekt, styrker metabolismen og bidrar med C-vitamin på grunn av sitron, renser blodet, fjerner avfallsstoffer og styrker immuniteten. Føler du deg stresset, ro deg ned med slik kopp chai:

Kok ett glass vann med 1 ts knust ingefær. Sil av og ha i 1 ss sitron juice.

3 kommentarer om “Fordeler med ingefær

 1. Hei, jeg bor i Mexico og spiser ingefær hver dag sammen med havrekjeks. Jeg spiser en ganske stor bit delt opp i småbiter. Her er det forholdsvis varmt hele tiden. Du skriver at man ikke skal overdrive bruken av ingefær i varme klimaer. Hva vil du svare meg ang dette? India har vel et forholdsvis varmt klima også?
  Mvh
  Mads Due-Tønnessen

  Liker

  • Hei Mads! Så hyggelig at du leser bloggen i Mexico:)
   Du burde i hvertfall ikke spise mer enn det du beskriver her. Mengden man spiser må også ses i sammenheng med øvrig kosthold.

   Liker

  • Det betyr f.eks at man ikke bør spise ingefær til alle måltider i varmen + ingefær chai hele tiden. Ingefær chai er nyttig om høsten og vinteren. Det er vanskelig å anslå eksakt mengde. Håper det var til hjelp!
   Mvh Niru 😊

   Liker

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s