Det gule krydderet

Mange lurer fælt på hva det gule krydderet er og hvorfor vi bruker det så mye i indisk mat. Krydderet kalles gurkemeie og er en rot i samme familie som ingefær. Den har store lilje aktige blader, i motsetning til det har ikke ingefær. Det er rotstokken som blir brukt til krydder.

Røttene derimot blir vasket, soltørket i ca to uker og males deretter til pulver. Den gule fargen er naturlig og gurkemeie selges mest malt men kan også legges i eddik lake som ingefær eller grønnsaker. Dette krydderet bør kokes med maten, den kan ikke brukes som pepper eller tilsettes rettene tilslutt dersom det er blitt glemt. Derfor en fast del av min krydderboks, da det brukes mye.

shutterstock_45547228_liten

I Norge finnes gurkemeie-ekstrakt i form av kapsler som kan kjøpes på helsekost. Det er en jo en smakssak, men jeg vil påstå at 99% vil foretrekke en rett med gurkemeie daglig enn inntak av en kapsel.

Krydderet er den viktigste kilden til kurkumin som øker utskillingen av fordøyelsesenzymer som bryter ned fett og karbohydrater. Den demper betennelser (også senebetennelser), hemmer dannelsen av blodpropp og senker kolesterolet.

Skjermbilde 2014-10-04 kl. 14.35.47


Gurkemeie testes nå med henblikk på kreftforebyggende og betennelseshemmende egenskaper. Britiske kreftforskere tester oralt inntak av kurkumin rike kapsler på pasienter med tykktarmkreft, fordi det viser seg at denne kreftformen er langt sjeldnere i asiatiske miljøer som bruker gurkemeie i kostholdet.

Nyere forskning i USA har vist at mus som fikk mat som inneholdt gurkemeie, hadde mindre sjanser til å få MS enn mus som fikk mat uten gurkemeie. Interessen i forskning på gurkemeies nevrobeskyttende effekt har økt betydelig etter at forskere har funnet at eldre asiater har meget lav prosentandel av hjernesykdommer sammenlignet med vesten.

I juni 2002 annonserte forskere ved den japanske Hamatsuskolen av medisin at gurkemeie hjelper mot tykktarmbetennelse siden den inneholder curcumin, en sammensetning som har anti inflammatoriske evner. I gamle dager ble den faktisk brukt som medisin ved indre blødning.


Over til noe helt annet. Sjekk ut denne filmen fra en teambuilding vi hadde, med blant annet bollywood dans. Herlig gjeng på besøk 🙂