Fredspris

En stor gratulasjon til alle med indisk og pakistansk opprinnelse. Det er supert at det skjer noe hyggelig som berører våre to land. Det er en ære å bli spurt om å lage indisk mat til gjestene under sendingen av fredsprisen. Siden Kailash Satyarthi er vegetarianer, synes jeg det er på sin plass å lage en festrett fra Punjab. Under kursene merker jeg også at det er en rett folk gjerne vil lære å lage, noe som er på menyen på videregående kurs. Så det er egentlig litt avansert.

Palak panir er en nydelig festrett fra Punjab, palak betyr spinat og panir er en proteinrik ost laget på melk og kefir. Du lager den slik. Siden det er mange som er vegetarianere i India, er dette en ypperlig protein erstatning. Må beklage noe dårlig kvalitet på bildene da, iPhonen var det mest tilgjengelige for øyeblikket.

Dette trenger du :

3 ss ghee

2 fedd hvitløk

100 gr løk i terninger

150 gr. tomater

2 ss tomatpuré

2 ss raspet ingefær

1½ ts salt

½ ts gurkemeie

1 ts chilipulver

2-3 ss rømme

800 gr spinat

400 gr panir

1 ts garam masala

2 ss finskåret dhaniya koriander

IMG_5018_2

Riv ingefær og hvitløk på rivjern, skjær løk i terninger og knus tomater. Varm ghee (klaret smør) eller olje. Hvis du bruker olje kan du bruke dobbelt så mye som ghee. Tilsett hvitløk og etter noen sekunder ha i løk, når løken er lysbrun, tilsett tomater, tomatpuré, ingefær, salt, gurkemeie og chilipulver. Bland godt og la alt koke i 2-3 min.

IMG_5025IMG_5026_2

Fortsett med rømme, bland godt og la alt putre i 2-3 min. Tilsett spinat. Bland godt og la det og godgjøre seg i 8-10 min. Tilsett panir biter (spar 3-4 biter til pynt), varmes i 3-4 min. Bland forsiktig slik at ikke panir bitene går i stykker. Avslutt med garam masala.

 IMG_5028 IMG_5029 IMG_5030IMG_5031IMG_5032

Til garnityr og pynt anbefaler jeg ,ved servering, å gjerne ha en klatt med ghee eller meieri smør og revet panir på toppen. Smaker nydelig med ris, naan eller pori og raita.

IMG_5033 IMG_5034

GOD FORNØYELSE OG LYKKE TIL 🙂


Oppskriften på daal kommer i løpet av morgendagen. Husk forresten at julekalenderen fortsatt holder på, det er enda mange gode premier i vente. Håper dere synes dette var lærerikt, kom gjerne med tilbakemeldinger!

7 kommentarer om “Fredspris

  1. Tilbaketråkk: Daal makhani | Nirusverden

  2. Så spennende mat Niru! 🙂 Gratulerer med fredsprisutdeling til landsmann og vi andre kan gratulerer oss selv med at våre Nobel-representanter har funnet to absolutt verdige «vinnere»! Vi så deg og Sunil danse til Bollywood-innslaget på TV! 🙂 Herlig – det så ut til at dere koste dere skikkelig! 🙂

    Likt av 1 person

    • Heisan Marit,
      tusen takk! Det har vært en overveldende uke med sending med indisk mat direkte fra Fredspris senteret, konsert på gamle Logen og Fredspriskonserten+++. Det er en opplevelse jeg kommer til å huske leeenge:)
      – Niru

      Liker

  3. Tilbaketråkk: Bildedryss og tanker rundt fredsprisen | Nirusverden

  4. Tilbaketråkk: Kjøttfri | Nirusverden

  5. Tilbaketråkk: Skipperns hemmelighet | Nirusverden

  6. Tilbaketråkk: Ukemeny 30 | Nirusverden

Legg inn en kommentar