Ny supermat i vesten, gammel tradisjon i India

Det indiske kjøkken er hybrid, ikke bare finner du variasjon i kjøtt, fisk, ris retter, brød og chutneyer, men også et meget stort utvalg i linser og bønner. Jeg påstår at indisk er verdens beste på vegetar, på grunn av disse valgmulighetene. Vi har både hverdagsliner og festlinser.

unspecified

Flere har ytret ønske om å lære mer om disse protein ”bombene” og jeg bidrar gjerne. Dessverre har mange fjernet disse fra kostholdet, fordi de inneholder karbohydrater, men merk deg; Det er langsomme karbohydrater, som er motsatt av raske karbohydrater i mel og sukker. Linser og bønner inneholder flere mineraler og næringsstoffer i tillegg til protein, vel verdt å inkludere i kosten. De er mettende, har lite fett, gir lav gly kjemisk indeks (GI) og renser blodet. I rekken av fordelene kan nevnes jern, folat, fosfor, kalsium, jod, magnesium, natrium. I tillegg har de fleste mye vitamin A, C, PP, E og B1, B2, B6.

De eneste ulempene jeg kommer på er lang koketid og gassdannelse i tarmen, avhengig av hvilken type man velger. Når du bløtlegger de, bruker en trykk koker og magiske indiske krydder så er disse problemene borte. Siden de har en mer mettende effekt enn andre matvarer, kan de virke slankende. Så folkens det er all grunn til å øke inntaket! Men, hvordan spør de fleste. Å bruke de i kikertesalat, er ganske kjent nå. De MÅ kokes eller spires, ankurit mung salat, før bruk og ikke spises slik de er.

IMG_3974

For detaljert oversikt over koketid i trykk koker eller vanlig kjele etc kan jeg henvise til kokeboken min Indisk mat på norske fat.

Nirus linseskole:

Linser og bønner kan deles i tre:

  • Hele med skall
  • Delt i to med skall
  • Delt i to uten skall

Anbefaling:

  • skyll alltid 2-3 ganger i kaldt vann
  • bløtlegg de som trenger det
  • kok i minimum 15 minutter eller i henhold til tykkelse
  • spires til supermat
  • stekes i stekeovn, friteres eller stekes i stekepanne

Bruksområde: suppe, salat, gryterett, curry retter, male til mel, mose til linsekaker og boller. Noen kan brukes i dessert.

Vær så god ta en titt på mine oppskrifter med linser og bønner, håper du finner noe som frister. Pannekaker av kikertemel, linsesuppe med curry paste, falafel, lammegryte med linser og gresskar, halwa av linser, chana masala og linsekaker.

IMG_3992
IMG_6137

2 kommentarer om “Ny supermat i vesten, gammel tradisjon i India

  1. Tilbaketråkk: Upma | Nirusverden

  2. Tilbaketråkk: DAHI VADA ELLER DAHI BHALLA |

Legg inn en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s